Get Adobe Flash player
Блог

Мини сватбен филм с подбрани моменти от сватбата

Видеозаснемането на сватба започва сутрин от приготовлението на младоженеца минава през взимането на кумовете, булката след това през обредната зала, църквата и завършва с няколко часово веселие в ресторанта. Всичко това много често надвишава 12 часа и най-често се събира в 3 часов сватбен филм. DVD-то със сватбата обикаля почти всички участници. Замисляли ли сте обаче, че освен по-близките хора, които с кеф гледат 3 часа, всички останали се отегчават в даден момент и започват да превъртат на бързи обороти сватбения филм.
Насочвам вниманието ви към една нова услуга, изработването на мини сватбен филм от тържеството с наистина най-запомнящите се моменти, които да са подредени в хронологичен ред. Много хора го бъркат с така наречения "The Best" клип, които също е с подбрани моменти от сватбата, но обикновено е на забавен каданс с подложена музика с доста ефекти и е с времетраене 3-5 минути. Мини сватбения филм ще е съкратена версия на 3 часовия филм и ще е с спродължителност 30-40 минути. Половинчасово видео с избрани моменти няма да тежи ще се гледа с удоволствие от всички близки роднини и приятели. Мини сватбения филм (поради по-малкия си размер) ще може да се качи в интернет и да се гледа директно през някой сайтове, което спестява раздаването на DVD дискове на 100 човека от сватбата и чуденето на кой си дадох сватбеното ДВД-и и защо не ми го е върнал още.

Видеозаснемане на сватби… Какъв формат HD или SD да изберем?

Да изясним какво е HD формат и SD формат, защото производители и търговци спекулират с така нареченото HD за да си налагат и продават стоката. HD е съкращение от High Definition, което се наложи като нещо изключително качествено като образ.
Дали е така и каква е разликата между HD и SD?

Какво е HD (High Definition) видео?

С HD се обозначава конкретна видео резолюция. При High Definition става въпрос за 720p (линии), което е известно с HD Ready или още по-качественото Full HD, което е с резолюция от 1080p (линии)

Каква е разликата с SD (Standart Definition) видеото?

SD видеото е с максимална резолюция 576p (линии). Веднага става ясно, че HD-то дава възможност за по детайлна картина, но има много подводни камъни. Поради набралата популярност на HD-то на пазара се появиха доста ниско-качествени камери, които снимат в HD. Както съм писал и в другите си публикации, качеството на картината не зависи само от високата резолюция. Изключително важни са оптиката, осветлението и матрицата на камерата (3CDD или 1CCD). Това имам предвид когато казвам, че HD се използва и като търговски трик, като се заблуждава потребителя, че щом е  High Definition всичко е супер качество.

Кога е разумно да изберем HD за сватбения филм?

Тъй като не можем да угодим на всички 130 – 200 или повече човека присъстващи на сватбеното тържество, важното е на какъв телевизор ще се гледа сватбения филм от най-близките хора (младоженци, кумове и родители). Ако разполагате с телевизор, който подържа Full HD или поне HD Ready си заслужава да платите по високата цена за HD видеозанемането. Ако не разполагате с телевизор от по-ново поколение (плазма, LCD, LED), няма смисъл от High Definition заснемане. SD (Standart Definition) заснемането на вашия семеен празник, ще ви свърши чудесна работа и ако е професионално изпълнено ще останете доволни от качеството.

С какво да се съобразим при избор на заведение за да се получи хубав сватбен филм?

Избора на заведени за отпразнуването на сватбения ден е трудна задача, защото трябва да се съобразим с много неща. Обикновено най много се обръща внимание на менюто, дали е добра кухнята има пазарлъци за вкарването на алкохол и т.н. След това започва разположението на  масите и подредбата на гостите. Разбира се в зависимост от финансовите възможности всичката тази организация може да се остави на сватбена агенция. Винаги обаче се пропуска един важен момент за видеозаснемането, всеки смята, че това е работа на видеооператора, та нали за това му се плаща?! Не е точно така.

Всеки уважаващ себе си професионалист подсигурява допълнително осветлени и качествена камера за видеозаснемане на сватбата. Прожекторите не винаги успяват осветят равномерно цялото заведение особено ако става въпрос за по ниски тавани, понякога заслепяват гостите и това започва да дразни. Най качествена картина се постига при добре осветен ресторант с множествено „лунички“ или друг вид осветителни тела поставени равномерно на тавана. В този случай светлината е достатъчна и е равномерно разпределена в цялото заведение, ако не е достатъчно силна може да се освети допълнително дансинга да кажем. Тук е момента да спомена, че при избора на ресторант трябва да се съобразим и с по просторен дансинг за да може свободно гостите да се забавляват с различни видове танци и хора. Заведение в което има няколко зали или е разделено на сепарета не е подходящо за сватбеното тържество според моя опит. С какво още трябва да се съобразим?...

продължава>

Видеозаснемане не е работа за всеки

Преди няколко дни гледах една сватба и направо се отчаях от "продукцията" на колегата, ако този човек може да се нарече колега. Разбирам, че отстрани изглежда много примамливо да се занимаваш с видеозаснемане на сватби и други тържества, може би изглежда и като начин да припечелиш бързи и лесни пари. Повечето хора смята, че е достатъчно да купят една камера и да почнат да снимат сватби да ама не както казваше един коментатор. Видеозаснемането не е за всеки а е и само половината от работата, за да се получи един добър краен продукт трябва доста работа по монтиране на материала избор на подходящ музикален фон, изрязване на некачествените кадри, изработка на подходяща обложка и още един куп неща.

Не знам на какви цени работи въпросния колега, но аз не бих го допуснал да снима каквото и да е тържество, дори да ми предложи да го направи абсолютно безплатно. Изключително нестабилни кадри, фокуса е върху чиниите и краката на хората при видеомонтажа е още по-голяма трагедия специални ефекти и надписи от преди 1990 година, невероятни цигании, които може да те откажат да гледаш сватбата още на петата минута.

Надявам се такива "професионалисти" сами да си дадат сметка, че видеозаснемането не е работа за тях и да не опропастяват с лека ръка важни семейни празници на хората.

Видеозаснемане, но с каква камера, 3CCD или 1CCD?

Когато става въпрос за видеозаснемане най-важното е видеокамерата с която се снима сватбата или друго семейно събитие. На пазара в момента има изобилие от видеокамери в различен ценови клас, които предлагат различно качество на картината, записват на различни носители и т.н.  Кои са обаче основните неща за едно качествено  видеозаснемане? Качеството на картината зависи от няколко неща, хубава оптика, качествена матрица, подходящ формат в който се записва заснетия материал, добър стабилизатор по възможност оптичен, достатъчно светлина и др.

За получаване на реални и наситени цветове при видеозаснемане е важно камерата да е с  3CCD матрица. Каква е разликата между 3CCD и 1CCD камери може да се убедите сами в долната картинка.

3ccd_balls

продължава>

Какъв да е подаръкът за младоженците?

Като оставим на страна кумовете и родителите, много често гостите се чудят какво да подарят на младото семейство. Наскоро разработих един малък онлайн магазин. Идеята на kupi-si.eu  е да има интересни и полезни неща на ниски цени. LED часовникът е добра идея за подарък на младоженеца примерно, лампа за маникюр пък за булката.
chasovnici-kupi-si01
Напоследък много хора ползват електронен четец, калъф за Kindle се намира трудно, а оригиналите са много скъпи. Сигурен съм, че един калъф който да предпазва любимия четец  Kindle ще зарадва всеки който притежава подобно устройство. Като говорим за електронни книги мога да спомена още един много важен аксесоар, лампа за четене в затъмнени помещения. По старите модели на Kindle нямат подсветка и се нуждаят от осветлени, както и при четене на обикновена книга. LED лапата  от тази оферта е чудесен избор.
kalyf-osvetelenie
Като допълнение към основния подарък може да добавите и по един чифт 3D очила на най-ниската цена в България. Винаги е добре да се ориентирате от какво има нужда младото семейство, а не просто да отбиете номера с някакъв подарък. Запомнете хубавия подарък не е задължително да е много скъп, по-важно е да допадне истински на този на който го подарявате. Всички оферти в онлайн магазина са подходящи за абитуриенти или други празнични поводи. Посетете http://kupi-si.eu  харесайте си нещо и поръчайте. Не се нуждаете от кредитна карта, плаща се при доставката на куриера. Доставки се извършват до всяко населено място в България.

Странна традиция в Шотландия, унижава булката преди сватбата

Много от традициите около сватбата  си приличат на всякъде по света, но има и такива, които меко казано изумяват. Една от най-страните традиции все още се практикува в някой Шотландски села.

blackening_the_bride
Няколко дни преди сватбения ден булката се залива със смрадлива смес и се прекарва в това състояние през цялото село.  Шотландките селяни се стараят доста в приготвянето на въпросната смес. Става въпрос за бъркоч от прокиснало мляко, развалени яйца, олио за мазнотия, брашно и други смрадливи продукти. Всичко това се забърква и с получената смес се залива обилно бъдещата младоженка, след което булката се развежда из цялото село за да я видят всички.
Идеята на всичкото това унижение е в именото на щастливия брачен живот,  след като го преживее, каквото и да и се случи за напред в брака  няма да може да я уплаши.

Тези хора наистина прекаляват с  традициите, все пак както се казваше в една реклама „традициите не са това което бяха“. Във всеки случай не бих искал да видя бъдещата си жена подложена на такова нещо. А вие, ако трябва да избирате услугата видеозаснемане на сватбеното тържество, не се колебайте да се обадите на 0895 473 882

Сватбата не е краят на любовта и хубавия секс

Разни "специалисти" и "разбирачи" ще се опитат да ви уплашат с негативни митове и клишета относно брака. По популярните са, че след сватбата идват скандалите, любовта си отива заедно с хубавия секс, той или тя ще се променят напълно в негативна посока и т.н. Причината за това според психотерапевта Памела Гарбер е в склонността на хората да идеализират брака и да си мислят, че всичко ще тече гладко, без проблеми, само защото са си разменили халки.

Ето някои от най-големите митове за брака и тяхното развенчаване, изброни в edna.bg

Бракът ще ни промени
Хората се променят с времето, това е факт. Ако вашият партньор е имал сериозни проблеми преди брака, които са ви дразнили или които сте се опитвали да промените, не може да очаквате, че след сватбата той ще се промени моментално и ще бъде такъв, какъвто го искате. За справяне със сериозните проблеми (тежък нрав, избухливост, буйстване, алкохолизъм и тн) се иска много постоянство и старание от двете страни. Но ако се изнервяте от факта, че не си мие чашата от кафе или си разхвърля дрехите из стаята, се замислете дали това е чак толкова сериозно престъпление от негова страна. С времето трябва да се напаснете един към друг и да свикнете да живеете заедно в разбирателство. Освен това, се замислете, че вие също имате навици, които дразнят и него.

Щом сме женени, трябва да имаме еднакви интереси
Бракът в никакъв случай не трябва да заличава индивидуалността на партньорите. Всеки може да има своето хоби и време за себе си. Все пак, не сте сиамски близнаци, а женена двойка. Има разлика.

Край на излизанията с приятели
Това има общо с казаното по-горе. Не се изолирайте от външния свят и от старите си приятели. Освен това не е необходимо на всички срещи с вашите приятели да водите и половинката си или да ходите винаги с него, когато има среща с момчетата. Така ще се задушите взаимно. Според Гилда Каръл - специалист в отношенията между половете, за жените е от особено значение да имат най-добра приятелка и да си споделят с нея. Да, партньорът ви трябва да е най-близкият ви човек, но все пак вие имате нужда и от други приятели.

продължава>

kotakti-baner